Prosjekt brief
IDG3009 Informasjonsarkitektur​​​​​​​
BY`n er en nettside som er laget for Gjøvik kommune. Målet med nettsiden er å samle alt av arrangementer som skjer i Gjøvik, på en plass. Dette for å kunne gjøre det enklere for kulturkonsulenter og arrangører å finne frem og nå ut. BY`n er en samleplass for å kunne gjøre det enklere å finne ut når og hvor ting skjer i Gjøvik, og ha muligheten til å sortere ut ifra hva dine interesser er. 
Figma link desktop: https://www.figma.com/file/YyPXWUInk7H5Snx8dM3sLy/Informasjonsarkitektur-DESKTOP?node-id=0%3A1
Figma link mobil: https://www.figma.com/file/tKSdq1F4Jp6hpSJKCWestD/Informasjonsarkitektur-MOBIL?node-id=0%3A1
BAKGRUNN
Oppgaven i dette emnet var å designe og konseptualisere en ny løsning for Byen vår Gjøvik, for å kunne knytte kulturlivet sammen med publikum. Løsningen med oppgaven er for å gjøre det lett å holde seg informert om hva som skjer i Gjøvik, og dermed ha muligheten til å nyttegjøre seg av tilbudene. Til oppgaven skulle vi intervjue en respondent, en innbygger eller arrangør, som skulle transkriberes og anonymiseres, og deles med de andre gruppene. Det skulle også bli brukt prinsipper for brukersentrert systemutvikling og informasjonsarkitektur. 

MINE OPPGAVER
Jeg var 1 interaksjonsdesigner sammen med 3 andre grafisk designere på gruppen. Her er noen av mine hovedoppgaver under prosjektet:
- Undersøkelser
- Intervjue arrangør
- Transkribering
- Site-mapping
- Designe strukturen av siden
- Brukertesting

Vi jobbet for det meste sammen under prosjektet, men jeg fikk noen inviduelle oppgaver, som jeg har hatt mer erfaring med gjennom studiet enn grafikerne. Dette gjaldt i hovedsak undersøkelser, intervju og site-mappingen. Vi ønsket å jobbe sammen mest mulig for å kunne lære av hverandre, men med ulik timeplan kunne det bli vanskelig til tider. Vi hadde derfor sjeldnere fysiske møter sammen, men var veldig aktive over Teams for å kunne jobbe mer som en gruppe. 

Metoder: intervju, transkribering, brainstorming, personas, scenarioer, site-mapping, lo-fidelity prototyping, hi-fidelity prototyping, brukertesting
Verktøy: Google Docs, Miro, Figma 

PROSESS FØR PROTOTYPING
I begynnelsen av prosjektet skulle vi ha intervju med en arrangør. Før dette lagde vi en intervjuguide vi skulle gå ut i fra. Etter intervjuet transkriberte vi intervjuet, og delte med resten av klassen. Vi fordelte arbeid utover alle 4 på gruppen, og tok for oss 3-4 intervjuer hver, som vi jobbet oss gjennom, og tok notater av det viktigste fra hvert intervju. Dette ga oss mer utgangspunkt over hva både arrangørene og innbyggerne savnet i dag. Med bakgrunn i notatene fra intervjuene, lagde vi mer spesifikke personaser, for å ha  "personer" å jobbe med gjennom prosjektet.  Vi lagde 2 for arrangører og 3 for kulturkonsumenter. Med ferdige personas, lagde vi scenarioer til de ulike personene, for å kunne få laget en mer spesifikk problemstilling for hva vi ønsker å løse.
For å komme i gang med prosjektet, lagde jeg et site-map, for å kunne gi oss en oversikt over hva brukeren har behov for på nettsiden. Å lage site-map ville også gjøre det enklere for oss å forstå sammenhengen til senere. Med site-map ferdig, begynte vi å skissere ned hver våres ideer for de ulike sidene. Vi avtalte så et møte, for å se over alle skissene, og finne ut hvilke som kunne fungere, eller bare finne elementer som vi kunne ta med videre. På denne måten fikk alle bidratt, og ga oss et bredere spekter av ideer til når vi skulle lage mer ordentlige skisser for endelig løsning. 
Vi jobbet oss gjennom alle skissene som alle hadde laget, og plukket ut det vi likte aller best fra hver av skissene, og lagde en grovskisse sammen, over hvordan vi ønsket at siden våres skal se ut, som inkluderte elementer fra flere av skissene, før vi gikk over på lo-fi delen av prosjektet. 

PROTOTYPING PROSESS
I begynnelsen av prototyping prosessen, startet 2 av oss med å lage fremsidene til desktop, mens vi andre 2 begynte å lage for app. Dette ble da gjennomført i Figma. Vi møttes ofte fysisk for å kunne ha en lettere samtale, og hjelpe hverandre mer med oppsettet. Under prosessen var det de andre 3 på gruppen som fikk ansvar for selve designet, av hvilke fonter vi skulle bruke, og hvilke farger som passet hvor. Jeg jobbet mer med selve oppsettet, og funksjonaliteten rundt sidene. Til slutt ble det ikke en lo-fi, men bare en hi-fi som vi jobbet med. Jeg tror at vi hadde blitt fortere ferdig med oppsettet om vi hadde laget en rask lo-fi først, og fått testet den, før vi gikk inn for å lage en hi-fi, som vi brukte veldig lang tid på. Mye måtte endres underveis som vi fant ut at ting ikke fungerte i forhold til designet, og derfor måtte mye endres, når vi egentlig var ferdige med flere av sidene. Dette sendte oss et godt stykke tilbake i prosessen, og ga oss mer jobb enn nødvendig. 
Etter mye frem og tilbake, fikk vi ferdigstilt alt både for desktop og for app, og kunne nå ta en brukertest. Vi tok alle å tok 1-2 brukertester hver, og fikk gode tilbakemeldinger på prosjektet våres. 

FREMTIDIG UTVIKLING OG FORBEDRINGER
Som første ting jeg tenker kunne vært bedre fra starten av, hadde vært å fått intervjuet både bruker og arrangør selv. Det hadde tatt mye lenger tid å måttet intervjue alle selv, men om vi hadde fått gjort det, hadde vi kanskje fått mer informasjon fra innbyggerne i Gjøvik også, og hatt muligheten til å tilpasse appen våres mer til deres behov. Da hadde vi også kanskje hatt mulighet til å tatt kontakt med de senere igjen, underveis i prosjektet, og hatt en workshop sammen, eller bare brukerteste med de, for å sett om vi hadde vært på rett spor.

Jeg tenker også vi kunne brukt flere metoder til å brainstorme rundt prosjektet også. Det eneste vi gjorde var å idemyldre sammen og skissere 1 gang. Jeg tenker at om vi hadde brukt hvertfall 2-3 andre metoder til, som for eksempel Crazy 8, og stilt mer spørsmål som "How Might We", så kunne vi enklere funnet en god problemstilling tidligere i prosessen, og kommet ut mye bedre.

Vi fant også ut at det ble fokusert for mye på detaljer til å begynne med, og ikke nok på selve løsningen. Hadde vi heller gjort dette andre veien, ville dette fort resultert i et bedre resultat mye tidligere i prosessen, og vi kunne heller fokusert på mindre detaljer senere, når produktet hadde vært så og si ferdig. 

Ellers vil jeg si at dette er en app Gjøvik trenger, da jeg selv også sliter med å finne ut av hva som foregår i Gjøvik. Jeg savner selv å ha oversikt over hva som foregår, og jeg syntes konseptet med prosjektet var bra og passende. Jeg har også fått mer lærdom etter dette prosjektet, og det har vært informativt å få jobbe sammen med grafisk designere, som jeg ikke har hatt muligheten til tidligere. Det å få se hvor forskjellig vi kan jobbe over samme prosjekt har vært interessant. 

You may also like

Back to Top