Prosjekt brief
IDG2010 Forretningsdesign og  IDG3002 Tjenestedesign​​​​​​​
I forretningsdesign utformet vi en forretningsmodell for Ski-NM 2023, som vi viodereutviklet i tjenestedesign. Her ble det utformet en tjeneste for arrangementet som er visualisert i en fysisk prototype. ​​​​​​​
BAKGRUNN
Oppgaven i dette emnet var å engasjere befolkningen til å være med på folkefesten på Vind stadion vinteren 2023. Ønsket fra skiforbundet var å trekke lokalbefolkningen opp på stadion. 

MINE OPPGAVER
Vi var 5 interaksjonsdesignere på disse prosjektene, hvor vi alle hadde tilnærmet like oppgaver. 
PROSESS
Metoder: Spørreundersøkelse, tjenestesafari, personas + scenarios, idèering, brukertest / Co-design, prototyping
Verktøy: Google Docs, Miro, Figma 

PROTOTYPING PROSESS
Forretningsdesign
emnet forretningsdesign fikk vi muligheten til å bli med å utforme en forretningsmodell ut i fra en idè til Ski NM som skal arrangeres på Gjøvik i 2023. Bakgrunnen for prosjektet her var å trekke flest mulig opp på stadion, og vi ville ta for oss barnefamilier som brukergruppe. Problemstillingen vi lagde og jobbet med ble "Foreldre trenger hjelp til å engasjere barna sine til å bli med på Ski-NM av egen vilje, slik at de kan få en god familieopplevelse".
Bakgrunnen for prosjektet var å lage en forretningsmodell og en løsning for Vind IL og Ski-NM. Forretningsmodellen kan deles inn i 3 grove deler: 
1. Vi kan levere det. 
2. Kunder vil ha det. 
3. Vi kan skape verdi av det
Vi ønsket å skape noe som ville være gøy for barnefamilier, og samtidig kunne dra nytte av Gjøvik sentrum og skistadion. Hovedfokuset vårt når vi ville skape noe, var de mindre barna. Vi tenkte derfor først på enkle aktiviteter eller leker, men tenkte fort at dette kunne ta bort fokuset fra Ski-NM, og kanskje ikke være så interessant for foreldrene. Vi endte til slutt opp med å skape et rebusløp for hele familien, som vil ha start i Gjøvik sentrum, og en slutt på Vind idrettsstadion. Med rebusløpet gående gjennom sentrum, vil det være mulighet til å engasjere lokalmiljøet og den lokale service og handelen. Her vil det derfor være aktiviteter for barnefamilier, med muligheter for lokalmiljøet å få økt trafikk, og Ski-NM vil få økt oppmerksomheten rundt arrangementet oppe på stadion. 
Som en oppsummering vil jeg gå gjennom forretningsmodellens 3 steg:
1. Vi kan levere produktet, bare vi har med nok frivillige på laget, noe det ikke var noe tvil om at Vind kunne skaffe.
2. Dette er noe arrangørene ville ha, og det ble sett på som stor verdi i det for barnefamilier. 
3. Rebusløpet vil ikke være noe kostnad, utenom timer som frivillige legger inn. Det vil øke billettsalget til Ski-NM og skape mer trafikk og oppmerksomhet rundt lokalmiljøet og lokale bedrifter. 

Tjenestedesign
Denne ideen videreutviklet vi i emnet tjenestedesign, der vi ville skape en tjeneste for arrangementet. Gjennom prossesen itererte vi flere ganger, for å komme frem til løsningen vi ønsket. Problemstillingen var et av punktene vi jobbet med flere ganger, for å få den til å treffe målgruppen best mulig, den endte så opp med å se slik ut: "Hvordan kan vi bedre tilgjengeligheten på stadion for personer med nedsatt bevegelsesevne under Ski- NM 2023?​​​​​​​".
Første brukergruppen vi valgte var barnefamilier, spesifisert til de som bruker barnevogn. Vi valgte å dra på tjenestesafari opp på Vind stadion med en lånt barnevogn, for å teste ut fremkommeligheten på ulike steder. Selv om vi senere valgte å gå for personer med nedsatt bevegelsesevne, var denne tjenestesafarien et godt grunnlag for det videre arbeidet, da de problemene som oppstod med barnevogn, også vil oppstå for folk i rullestol. 
Vi ønsket gjennom dette prosjektet å inkludere flest mulig brukergrupper, for å kunne skape en stor folkefest på stadion under Ski-NM. Vi prøvde oss litt frem med løsninger for folk i rullestol, men med litt samarbeid med UU-labben på Mustad, fant vi fort ut at ideene vi kom med krevde mer ressurser enn vi hadde kapasitet og tid til under arbeidet på denne begrensede tiden. Vi ville uansett fortsatt holde oss litt i samme brukergruppe, men gikk for en litt større en, personer med nedsatt bevegelsesevne. Dette omfatter personer i rullestol, familier med barnevogn, eldre personer med litt dårlig helse, personer med astma osv. 
Noen av problemene vi så for oss kunne oppstå, er at det kunne bli lange distanser å gå under rennet. Alle som kommer på stadion kan ikke oppholde seg ved start/mål området, men spre seg litt mer ut i løypen. Om de med nedsatt bevegelsesevne har lyst til å komme seg litt mer ut i løypen, vil de fort bli ganske slitne, og om de må tilbake til hovedplassen for å gå på do eller kjøpe seg noe mat og drikke, vil de kanskje ikke ha krefter til å gå hele veien tilbake til plassen de var fra start, og heller velge å reise hjem før skirennet er ferdig. 
Derfor valgte vi å lage flere soner som er plassert rundt omkring i løypen, hvor hver sone vil ha alle fasiliteter publikum vil trenge under dagen. Det vil være muligheter for toaletter, kiosker og plasser for å varme seg i hver sone, og vil derfor gjøre tilgjengeligheten for publikum enda bedre. På denne måten kan publikum være så lenge de ønsker, uten å måtte tenke på at de må gå større lengder altfor ofte. 

Video av løsningen: https://www.youtube.com/watch?v=M065as4RFZY 
Bilde av kart og løsningen av områdene i løypen:

You may also like

Back to Top